Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 40 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Nutriční gramotnost studentů středních škol
MÁTLOVÁ, Denisa
Tato bakalářská práce se zabývá nutriční gramotností studentů středních škol. Cílem práce je zmapovat nutriční informovanost studentů, jaké znalosti mají studenti o racionální výživě, zda se o ni zajímají a odkud získávají informace. Teoretická část popisuje období adolescence včetně výživových doporučení pro adolescenty, problematiku poruch příjmu potravy, dětskou obezitu, její příčiny, prevenci a léčbu. Poslední kapitola teoretické části popisuje ostatní poruchy příjmu potravy. Pro výzkumnou část mé práce jsem zvolila metodu kvantitativní, sběr dat probíhal pomocí dotazníků a sběrem třídenních jídelníčků. Do výzkumu se zapojilo 84 studentů, z toho 60 žen a 24 mužů ve věku 16-20 let. Výzkumná část se dělí na dvě části. V první části jsou popsané výsledky dotazníkového šetření. Otázky 1-5 rozdělovaly respondenty podle věku, pohlaví, školy a oboru a podle výšky a váhy. Otázky 6-18 zjišťovaly informovanost studentů o výživě a v otázkách 19-29 jsem se ptala na životní styl studentů. V druhé části jsou porovnány třídenní jídelníčky 8 respondentů včetně zhodnocení jednoho ukázkového jídelníčku. Jídelníčky byly propočteny v programu Nutriservis Professional a následně vyhodnoceny. Z výzkumu vyplývá, že informovanost studentů o racionální výživě je na dobré úrovni, o výživu se zajímají a jako hlavní zdroj informací uvedli internet. Dále z výzkumu vyplynulo, že chlapci mají lepší znalosti výživy než dívky a studenti gymnázia nemají lepší znalosti než studenti odborného učiliště.
Posouzení pestrosti stravování na základě jídelních lístků školních jídelen na vybraných základních školách
PEŠKOVÁ, Ema
Diplomová práce byla řešena ve dvou zvolených školních jídelnách ve městě České Budějovice a Kaplice. Cílem diplomové práce bylo zhodnotit a porovnat pestrost stravování především podle Nutričních doporučení Ministerstva zdravotnictví ČR (2015) a zhodnocení plnění spotřebního koše, který se řídí dle platné vyhlášky č. 210/2017 Sb., kterou se mění vyhláška č. 107/2005 Sb., o školním stravování. Na tuto problematiku navazovalo hodnocení četnosti zařazování sezónních potravin nebo pokrmů. Výzkum prokázal u obou školních jídelen nedostatečné zastoupení zeleninových a zavářkových polévek, bezmasých hlavních pokrmů a čerstvé zeleniny. Naopak velice pozitivně můžeme hodnotit frekvenci zařazování ryb, luštěnin, luštěninových polévek a tepelně upravené zeleniny. Spotřební koš ne vždy, ale ve většině případů korespondoval s hodnocením pestrosti. U obou škol byl problém s nízkým plněním volných cukrů a luštěnin. U druhé školy to byl navíc trvalý nedostatek mléka a občas nízké plnění komodity ryby. Třetí část této práce - zařazování sezónních potravin nebo pokrmů obě školy velmi dobře splnily. Jak z výše uvedeného textu vyplývá, stále se mohou jídelníčky školních jídelen zlepšovat. Zařazování zdravých a zároveň chutných jídel sice není vždy jednoduché, ale strava dětí je klíčovým faktorem, která je ovlivňuje v dětství i v dospělosti, ať už z pohledu zdravotního nebo i z pohledu získávání stravovacích návyků.
Dětská nadváha, obezita a léčebný pobyt jako jedna z možností terapie
HONZOVÁ, Eliška
Nadváha a obezita u dětí se stává závažným problémem všech vyspělých zemí, mezi tyto země se řadí také Česká republika. Za obezitu často mohou rodiče, bezprostřední okolí dětí, celkově špatné stravovací návyky a životní styl. Počet nadváhy a obezity u dětí se rapidně zvyšuje, což vyvolává onemocnění, která se objevují u dospělých osob. Dětská obezita se u přibližně 80 % dětí přenáší do dospělosti.
Úroveň informovanosti kojících žen o přínosech kojení
Poukarová, Hana ; Matulová, Martina (vedoucí práce) ; Floriánková, Marcela (oponent)
Cílem předkládané práce je zjistit úroveň informovanosti kojících žen o přínosech kojení. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. V teoretické části je popsána historie kojení, složení mateřského mléka, předpoklady úspěšného kojení a kontraindikace kojení. Dále jsou zde popsány přínosy kojení pro dítě a pro matku spolu s faktory, které kojení ovlivňují. Je tu zmíněna také informační podpora kojení v ČR. Pro zpracování praktické části mé práce jsem použila kvantitativní výzkum, konkrétně anonymní nestandardizovaný dotazník vlastní konstrukce, který byl rozdáván kojícím ženám. Při jeho sestavení jsem vycházela z předem stanovených cílů a výzkumných otázek. Zvolila jsem metodu šetření PAPI (paper and pen interviewing) a pro interpretaci výsledků jsem využila základní statistické metody - absolutní a relativní četnost. Cílem práce bylo zjistit informovanost kojících žen o přínosech kojení pro dítě i pro matku a také identifikovat, kde ženy nejčastěji hledají informace o kojení. Výzkum byl realizován v ambulanci pražské lékařky pro děti a dorost MUDr. Martiny Matulové. Do vyhodnocení výzkumu bylo zahrnuto celkem 88 dotazníků. Z výsledků vyplynulo, že ženy mají velmi dobrý přehled o tom, jak dlouho dítě výhradně kojit (66 % správných odpovědí), že mateřské mléko plně nahraditelné umělými...
Odlišnost v adherenci k výživovým doporučením dle edukační historie mladých fotbalistů na klubových akademiích
Wolfová, Nikola ; Suchánek, Pavel (vedoucí práce) ; Starnovská, Tamara (oponent)
Diplomová práce pojednává o významu edukace mladých sportovců v oblasti výživy. V teoretické části je popsána výživa pro období dětského věku. Je zde vysvětleno, jaké existují makroživiny a mikroživiny a proč jsou pro dětský organismus důležité. Dále je rozebrána sportovní výživa dětí a dospívajících. V neposlední řadě jsou vysvětleny základní pojmy spojené s edukací, motivací a vlivem jídla na psychický a fyzický vývoj dětí a dospívajících. Pro splnění hlavního záměru této práce byly vytyčeny čtyři cíle. První tři cíle se týkají porovnání dvou skupin chlapců. První skupina chlapců je zařazena v regionálních fotbalových akademiích již delší dobu a o správné výživě byla edukována již v minulosti při nástupu na regionální fotbalovou akademii a poté i v dalších letech. Ve druhé skupině jsou chlapci, kteří přijdou do regionální fotbalové akademie nově, nikdy předtím o správném stravování poučeni nebyli a budou edukováni poprvé. Srovnání nastiňuje, zda a jaký je rozdíl mezi výsledky tělesného složení a stravovacího režimu již dříve edukovaných chlapců oproti těm, kteří byli informování nově. Čtvrtým cílem bylo ověřit, zda a jaký májí edukace a edukační materiály o správném stravování mladých hráčů na regionálních fotbalových akademiích význam. Praktická část byla zpracována na základě kvantitativního...
Stravování dětí předškolního věku ve školní jídelně
Dědková, Lenka ; Starnovská, Tamara (vedoucí práce) ; Krmíčková, Jitka (oponent)
Bakalářská práce se zaměřuje na stravování dětí předškolního věku ve školní jídelně. Je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. V úvodu teoretické části je popsána historie školního stravování. Hlavní část je tvořena popisem základních složek potravy a výživovým doporučením pro dané věkové kategorie. Závěrem je zmíněna legislativa školního stravování. Praktická část je zaměřena na hodnocení jídelního lístku s ohledem na pestrost, použití a zpracování surovin. Dalším kritériem je naplnění spotřebního koše v souladu s vyhláškou č. 107/2005 Sb. Součástí hodnocení je i návrh úpravy jídelního lístku. Podklady k hodnocení jsou získány od odpovědných osob školních jídelen v období dvou po sobě jdoucích měsíců. Provozy jsou zastoupeny v počtu třech městských jídelen a třech obecních.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 40 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.