| |
|
Nutriční gramotnost studentů středních škol
MÁTLOVÁ, Denisa
Tato bakalářská práce se zabývá nutriční gramotností studentů středních škol. Cílem práce je zmapovat nutriční informovanost studentů, jaké znalosti mají studenti o racionální výživě, zda se o ni zajímají a odkud získávají informace. Teoretická část popisuje období adolescence včetně výživových doporučení pro adolescenty, problematiku poruch příjmu potravy, dětskou obezitu, její příčiny, prevenci a léčbu. Poslední kapitola teoretické části popisuje ostatní poruchy příjmu potravy. Pro výzkumnou část mé práce jsem zvolila metodu kvantitativní, sběr dat probíhal pomocí dotazníků a sběrem třídenních jídelníčků. Do výzkumu se zapojilo 84 studentů, z toho 60 žen a 24 mužů ve věku 16-20 let. Výzkumná část se dělí na dvě části. V první části jsou popsané výsledky dotazníkového šetření. Otázky 1-5 rozdělovaly respondenty podle věku, pohlaví, školy a oboru a podle výšky a váhy. Otázky 6-18 zjišťovaly informovanost studentů o výživě a v otázkách 19-29 jsem se ptala na životní styl studentů. V druhé části jsou porovnány třídenní jídelníčky 8 respondentů včetně zhodnocení jednoho ukázkového jídelníčku. Jídelníčky byly propočteny v programu Nutriservis Professional a následně vyhodnoceny. Z výzkumu vyplývá, že informovanost studentů o racionální výživě je na dobré úrovni, o výživu se zajímají a jako hlavní zdroj informací uvedli internet. Dále z výzkumu vyplynulo, že chlapci mají lepší znalosti výživy než dívky a studenti gymnázia nemají lepší znalosti než studenti odborného učiliště.
|
|
Posouzení pestrosti stravování na základě jídelních lístků školních jídelen na vybraných základních školách
PEŠKOVÁ, Ema
Diplomová práce byla řešena ve dvou zvolených školních jídelnách ve městě České Budějovice a Kaplice. Cílem diplomové práce bylo zhodnotit a porovnat pestrost stravování především podle Nutričních doporučení Ministerstva zdravotnictví ČR (2015) a zhodnocení plnění spotřebního koše, který se řídí dle platné vyhlášky č. 210/2017 Sb., kterou se mění vyhláška č. 107/2005 Sb., o školním stravování. Na tuto problematiku navazovalo hodnocení četnosti zařazování sezónních potravin nebo pokrmů. Výzkum prokázal u obou školních jídelen nedostatečné zastoupení zeleninových a zavářkových polévek, bezmasých hlavních pokrmů a čerstvé zeleniny. Naopak velice pozitivně můžeme hodnotit frekvenci zařazování ryb, luštěnin, luštěninových polévek a tepelně upravené zeleniny. Spotřební koš ne vždy, ale ve většině případů korespondoval s hodnocením pestrosti. U obou škol byl problém s nízkým plněním volných cukrů a luštěnin. U druhé školy to byl navíc trvalý nedostatek mléka a občas nízké plnění komodity ryby. Třetí část této práce - zařazování sezónních potravin nebo pokrmů obě školy velmi dobře splnily. Jak z výše uvedeného textu vyplývá, stále se mohou jídelníčky školních jídelen zlepšovat. Zařazování zdravých a zároveň chutných jídel sice není vždy jednoduché, ale strava dětí je klíčovým faktorem, která je ovlivňuje v dětství i v dospělosti, ať už z pohledu zdravotního nebo i z pohledu získávání stravovacích návyků.
|
|
Dětská nadváha, obezita a léčebný pobyt jako jedna z možností terapie
HONZOVÁ, Eliška
Nadváha a obezita u dětí se stává závažným problémem všech vyspělých zemí, mezi tyto země se řadí také Česká republika. Za obezitu často mohou rodiče, bezprostřední okolí dětí, celkově špatné stravovací návyky a životní styl. Počet nadváhy a obezity u dětí se rapidně zvyšuje, což vyvolává onemocnění, která se objevují u dospělých osob. Dětská obezita se u přibližně 80 % dětí přenáší do dospělosti.
|
| |
|
Úroveň informovanosti kojících žen o přínosech kojení
Poukarová, Hana ; Matulová, Martina (vedoucí práce) ; Floriánková, Marcela (oponent)
Cílem předkládané práce je zjistit úroveň informovanosti kojících žen o přínosech kojení. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. V teoretické části je popsána historie kojení, složení mateřského mléka, předpoklady úspěšného kojení a kontraindikace kojení. Dále jsou zde popsány přínosy kojení pro dítě a pro matku spolu s faktory, které kojení ovlivňují. Je tu zmíněna také informační podpora kojení v ČR. Pro zpracování praktické části mé práce jsem použila kvantitativní výzkum, konkrétně anonymní nestandardizovaný dotazník vlastní konstrukce, který byl rozdáván kojícím ženám. Při jeho sestavení jsem vycházela z předem stanovených cílů a výzkumných otázek. Zvolila jsem metodu šetření PAPI (paper and pen interviewing) a pro interpretaci výsledků jsem využila základní statistické metody - absolutní a relativní četnost. Cílem práce bylo zjistit informovanost kojících žen o přínosech kojení pro dítě i pro matku a také identifikovat, kde ženy nejčastěji hledají informace o kojení. Výzkum byl realizován v ambulanci pražské lékařky pro děti a dorost MUDr. Martiny Matulové. Do vyhodnocení výzkumu bylo zahrnuto celkem 88 dotazníků. Z výsledků vyplynulo, že ženy mají velmi dobrý přehled o tom, jak dlouho dítě výhradně kojit (66 % správných odpovědí), že mateřské mléko plně nahraditelné umělými...
|
| |
|
Odlišnost v adherenci k výživovým doporučením dle edukační historie mladých fotbalistů na klubových akademiích
Wolfová, Nikola ; Suchánek, Pavel (vedoucí práce) ; Starnovská, Tamara (oponent)
Diplomová práce pojednává o významu edukace mladých sportovců v oblasti výživy. V teoretické části je popsána výživa pro období dětského věku. Je zde vysvětleno, jaké existují makroživiny a mikroživiny a proč jsou pro dětský organismus důležité. Dále je rozebrána sportovní výživa dětí a dospívajících. V neposlední řadě jsou vysvětleny základní pojmy spojené s edukací, motivací a vlivem jídla na psychický a fyzický vývoj dětí a dospívajících. Pro splnění hlavního záměru této práce byly vytyčeny čtyři cíle. První tři cíle se týkají porovnání dvou skupin chlapců. První skupina chlapců je zařazena v regionálních fotbalových akademiích již delší dobu a o správné výživě byla edukována již v minulosti při nástupu na regionální fotbalovou akademii a poté i v dalších letech. Ve druhé skupině jsou chlapci, kteří přijdou do regionální fotbalové akademie nově, nikdy předtím o správném stravování poučeni nebyli a budou edukováni poprvé. Srovnání nastiňuje, zda a jaký je rozdíl mezi výsledky tělesného složení a stravovacího režimu již dříve edukovaných chlapců oproti těm, kteří byli informování nově. Čtvrtým cílem bylo ověřit, zda a jaký májí edukace a edukační materiály o správném stravování mladých hráčů na regionálních fotbalových akademiích význam. Praktická část byla zpracována na základě kvantitativního...
|
|
Stravování dětí předškolního věku ve školní jídelně
Dědková, Lenka ; Starnovská, Tamara (vedoucí práce) ; Krmíčková, Jitka (oponent)
Bakalářská práce se zaměřuje na stravování dětí předškolního věku ve školní jídelně. Je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. V úvodu teoretické části je popsána historie školního stravování. Hlavní část je tvořena popisem základních složek potravy a výživovým doporučením pro dané věkové kategorie. Závěrem je zmíněna legislativa školního stravování. Praktická část je zaměřena na hodnocení jídelního lístku s ohledem na pestrost, použití a zpracování surovin. Dalším kritériem je naplnění spotřebního koše v souladu s vyhláškou č. 107/2005 Sb. Součástí hodnocení je i návrh úpravy jídelního lístku. Podklady k hodnocení jsou získány od odpovědných osob školních jídelen v období dvou po sobě jdoucích měsíců. Provozy jsou zastoupeny v počtu třech městských jídelen a třech obecních.
|
| |